11 onmisbare vaardigheden van een digitale marketingmanager in 2023 (2023)

Misschien wil je een digitale marketingmanager worden, of denk je erover om er een aan te nemen voor je team. Hoe dan ook, het is belangrijk om precies te herkennen wat een digitale marketingmanager doet en wat de belangrijkste vaardigheden zijn die nodig zijn voor de functie.

In dit bericht behandelen we alles wat u moet weten over wat een succesvolle digitale marketingmanager maakt, waaronder:

 • Wat doet een digitale marketingmanager?
 • 11 onmisbare vaardigheden van een digitale marketingmanager
 • De beste tools voor een digitale marketingmanager om te weten
 • Veelgestelde vragen (en antwoorden) over de carrière van digitale marketingmanagers
 • Hoe u uw carrière als digitale marketingmanager start
 • Belangrijkste punten en volgende stappen

Als je direct naar de onmisbare vaardigheden wilt gaan, gebruik dan het klikbare menu om naar sectie twee te gaan.

Laten we er meteen in duiken!

De taakomschrijving van de digitale marketingmanager: wat doet een digitale marketingmanager eigenlijk?

Als digital marketing manager is het jouw taak om digitale marketingcampagnes te plannen en ervoor te zorgen dat deze van begin tot eind soepel verlopen. Vaak ben je ook verantwoordelijk voor het leiden van een team. In B2B-gerichte bedrijven zijn digitale marketingmanagers een belangrijk aanspreekpunt voor klanten.

Dit betekent dat leiderschapsvaardigheden en ‘people skills’ essentieel zijn voor een digitale marketingmanager.

Afhankelijk van de grootte van het bedrijf, ben je zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de meeste digitale marketingtaken, of richt je je op planning en strategie terwijl je een groot deel van de uitvoering aan je team delegeert. U kunt bijvoorbeeld de algemene contentmarketingstrategie en de redactionele kalender bedenken, waarbij u de daadwerkelijke creatie van content toewijst aan een toegewijde editor. Andere aandachtsgebieden kunnen zijn het beheren van de bedrijfswebsite en socialemediakanalen, het analyseren van gegevens, het werken aan het vergroten van het verkeer naar uw website en het plannen van nieuwe marketingcampagnes.

Dit zijn slechts enkele van de typischetaken van een digitale marketingmanager. De focus kan echter per positie verschillen. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van echte vacatures voor digitale marketingmanagers om een ​​duidelijker beeld te krijgen van de verwachte verantwoordelijkheden en kwalificaties.

Functieomschrijving Digital Marketing Manager:PagerDuty, op afstand (VS)

Ons eerste voorbeeld is een vacature geplaatst door PagerDuty, eencloud computingbedrijf in de Verenigde Staten. Ze beschrijven de ideale kandidaat als "zowel creatief als analytisch" en "een nieuwsgierige zelfstarter met interesse en ervaring in webdesign, CMS-beheer, SEO, betaalde media en digitale marketinganalyses."

(Video) Passive Income: Ideas To Make $500 Per Day in 2023!

11 onmisbare vaardigheden van een digitale marketingmanager in 2023 (1)

In dit geval omvat de rol van digitale marketingmanager een breed scala aan taken, van campagne-ideevorming en creatieve strategie tot het analyseren van en rapporteren over belangrijke prestatie-indicatoren enmarketingstatistieken.

Deze vacature vraagt ​​om een ​​meer ervaren kandidaat, die minimaal vijf jaar ervaring met inbound marketing vereist. Zoals een rode draad is in de functiebeschrijvingen van digitale marketingmanagers, is PagerDuty op zoek naar iemand die kan multitasken en een verscheidenheid aan projecten en prioriteiten tegelijk kan beheren.

Functieomschrijving Digital Marketing Manager:Twitteren

Hier hebben we een vacature geplaatst door Twitter. Zij omschrijven de ideale kandidaat als volgt:

Je bent een omnichannel-marketeer die complexe, snel bewegende projecten met gemak kan beheren. Je hebt een creatief oog voor alles wat met kopiëren, visuals en afbeeldingen te maken heeft, maar je bent ook analytisch ingesteld en hebt er vertrouwen in om datagestuurde beslissingen te nemen. Je kunt concepten omzetten in volwaardige digitale activaties, waarbij je een breed scala aan storytelling-media gebruikt om resultaten te behalen. Je bent een echte teamspeler die graag samenwerking stimuleert om het beste werk te leveren. Je hebt ook een goed begrip van het advertentielandschap en weet wanneer het de beste tijd is om op de markt te zijn met content die de meeste impact heeft op een marketeer op basis van de koopcyclus.”

11 onmisbare vaardigheden van een digitale marketingmanager in 2023 (2)

Onder 'Vereisten' vindt u een sterke nadruk op een datagedreven mentaliteit, het vermogen om crossfunctioneel te werken en op communicatieve en projectmanagementvaardigheden.

11 onmisbare vaardigheden van een digitale marketingmanager in 2023 (3)

Nadat we enkele functiebeschrijvingen van digitale marketingmanagers hebben bekeken, beginnen we een idee te krijgen van de soorten vaardigheden die nodig zijn voor de rol. Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste onmisbare vaardigheden!

(Video) Go To Market Model

11 onmisbare vaardigheden van een digitale marketingmanager

Bekijk, voordat we deze onmisbare vaardigheden bespreken, deze video van CareerFoundry CMO, Ed Wood, die zal praten over een aantal van deze vaardigheden, evenals andere aspecten van digitale marketing waarmee u rekening moet houden wanneer u het veld betreedt:

Nu, over de vaardigheden die elke digitale marketingmanager zou moeten bezitten voordat hij het veld op gaat:

1. Strategisch denken

Voor een digitale marketingmanager staan ​​strategische denkvaardigheden bovenaan de lijst met vereisten. Strategisch denken hangt nauw samen met het vermogen om uw publiek te begrijpen, aangezien u strategieën moet ontwikkelen om uw producten op de markt te brengen en de verkoop te vergroten.

2. Gegevensanalyse

U moet weten hoe u de resultaten van uw lopende en voltooide campagnes kunt evalueren met behulp van de relevante software en hoe u uw strategie kunt optimaliseren om uw resultaten in de toekomst te verbeteren. Dit betekent weten hoe je de juiste tools moet gebruiken en de ervaring hebben om de gegevens te interpreteren en er de juiste conclusies uit te trekken.

3. Marketing via sociale media

Als digitale marketingmanager is het essentieel om te weten hoe je sociale mediakanalen zoals Instagram kunt gebruiken om contact te maken met je publiek. Je zet consistent boeiende campagnes op of houdt er toezicht op die je doelgroep bereiken, en weet hoe je efficiënt berichten kunt plannen die de betrokkenheid vergroten. Hoe nauw je betrokken bent bij sociale media-activiteiten hangt af van de grootte van het team en of je al dan niet samenwerkt met een toegewijdesocial media specialistof social media-manager.

4. Betaalde sociale advertenties

De ins en outs kennen van betaalde advertenties op sociale media is een van de belangrijkste harde vaardigheden die een digitale marketingmanager moet hebben. Dit omvat inzicht in het gebruik van de tools van de relevante socialemediakanalen voor betaalde advertenties, zoals het uitvoeren van succesvolle Facebook-advertentiecampagnes.

5. E-mailmarketing

E-mailmarketing geeft u de kans om in contact te komen met een groep reeds geïnteresseerde klanten. Afhankelijk van je exacte verantwoordelijkheden, ben je mogelijk meer of minder actief betrokken bij het opzetten van e-mailmarketingcampagnes. Maar u moet wel kennis hebben van praktijken zoals A/B-testen en statistieken zoals open rates en click rates, zodat u uw strategieën kunt optimaliseren.

11 onmisbare vaardigheden van een digitale marketingmanager in 2023 (4)

(Video) BANNED HIDDEN TEACHINGS of the Bible! Genesis DECODED - Bible Code is REAL | Richard L. Haight

6. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Een succesvolle digitale marketingmanager moet een diep begrip en kennis hebben van het implementeren van effectieve SEO-strategieën. Organische zoekmachineoptimalisatie is een kostenefficiënte manier om het verkeer naar de website van uw bedrijf te vergroten. Jij kanlees hier meer over SEO (en hoe het verschilt van SEM)..

7. Betaald zoeken / SEA

U moet ook bekend zijn met betaalde zoekmachineadvertenties, zoals het toezicht houden op de implementatie van Google Ads-campagnes en het gebruik van Pay Per Click-advertentiemodellen. Op die manier kunt u het verkeer en de verkoop verder verhogen en uw specifieke doelgroep bereiken. Hierin kunt u meer leren over betalen per klik (en andere modellen).beginnersgids voor prestatiemarketing.

8. Oog voor goede kopij

Als digitale marketingmanager moet u ook weten waar goede teksten passen in de algemene marketingstrategie. Je bent misschien zelf een uitstekende schrijver of redacteur, maar het is niet strikt noodzakelijk (tenzij je voor een gespecialiseerde marketingrol in het copywriting- of redactieteam gaat). Als u de tekst niet zelf schrijft, is het belangrijk dat u weet wanneer en waar u copywriters moet inschakelen en hoe u hen moet informeren over het soort bericht dat nodig is.Geschreven inhoud is tenslotte een belangrijk onderdeel van digitale marketing, of het nu gaat om een ​​e-mailnieuwsbrief, een bestemmingspagina op uw bedrijfswebsite of een post op sociale media.

Kom meer te weten:Wat is copywriting? Uw ultieme inleidende gids

9. Enige kennis van visuele marketing

Basisontwerpvaardigheden zijn nuttig, zelfs als u niet als ontwerper bent aangenomen. Aantrekkelijk beeldmateriaal is een belangrijk onderdeel van adverteren, en een goed begrip van ontwerp en de tools die nodig zijn voor het maken van visuele inhoud stelt u in staat uw ideeën effectief over te brengen aan het ontwerpteam.

10. UX (gebruikerservaring) en CX (klantervaring)

Aangezien u uw klant moet begrijpen en hun ervaring op uw webpagina's moet optimaliseren, is het nuttig voor een digitale marketingmanager om inzicht te hebben in de gebruikerservaring en het algehele gebruikerstraject. Dit kunnen zaken zijn als het UX-ontwerp van een product of website, UX-schrijven (de tekst die in een product voorkomt om de gebruiker te begeleiden) en het uitvoeren van A/B-tests om de prestaties te testen en de gebruikerservaring te verbeteren.

11. Customer Relationship Management (CRM) en retentiemarketing

Je hebt je communicatieve, empathische en luistervaardigheid niet alleen nodig in je functie als teamleider, maar ook in je strategieën om je klanten te begrijpen. Daarom is kennis van klantrelatiebeheer en retentiemarketing waardevol om ervoor te zorgen dat uw klanten tevreden zijn.

11 onmisbare vaardigheden van een digitale marketingmanager in 2023 (5)

Met de grote verscheidenheid aan taken en marketingkanalen waarmee een digitale marketingmanager te maken heeft, komt er een assortiment aan relevante tools en software. Deze tools worden gebruikt om advertentiecampagnes op te zetten, gegevens te analyseren of campagnes te maken en bij te houden. Als digitale marketingmanager zijn enkele van de belangrijkste tools om te weten:

(Video) How to turn your knowledge into an online business (the "THREE Cs")

Als je geïnteresseerd bent om als digitale marketingmanager te werken, is het de moeite waard om enkele van deze tools te leren kennen.

11 onmisbare vaardigheden van een digitale marketingmanager in 2023 (6)

Veelgestelde vragen over de carrière van digitale marketingmanagers

Heb je nog vragen over de rol van digital marketing manager? Laten we enkele veelgestelde vragen beantwoorden.

Wat is het gemiddelde salaris van een digitale marketingmanager?

Het salaris dat u als digitale marketingmanager kunt verwachten, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw ervaring, het bedrijf, het verantwoordelijkheidsniveau en de locatie. Het salaris voor een ervaren digitale marketingmanager in de VS is gemiddeld $ 68.010. Eerder in je carrière zou je een salaris kunnen verwachten dat dichter bij $ 40.000 - $ 55.000 ligt.

Heb ik een diploma nodig om een ​​digitale marketingmanager te worden?

Om aangenomen te worden als digitale marketingmanager, moet u bewijzen dat u over de vereiste vaardigheden beschikt die in dit artikel worden vermeld. Er zijn echter veel manieren om ze te verwerven, en een universitair diploma is slechts één optie; geen noodzaak. Veel digitale marketingmanagers hebben een diploma in een verwant vakgebied, maar met de juiste opleiding en ervaring kun je ook vanuit een andere richting naar dit vakgebied overstappen. Een optie om uw carrièreswitch naar digitale marketing te starten, is door eenbootcamp voor digitale marketingof eenonline cursus digitale marketing. We hebben eengratis korte cursus van 5 dagenje kunt uitproberen of digitale marketing iets voor jou is.

Hoe weet ik of ik geschikt ben voor een carrière als digitale marketingmanager?

Besteed aandacht aan uw interesses en vaardigheden, en waar u uw tijd en energie in uw baan wilt steken. Heb jij uitstekende teamleiderschaps- en communicatieve vaardigheden? Gedijt het je als je de beste strategie bepaalt en werk je graag samen met andere afdelingen en het hoofd marketing om de beste oplossingen voor het bedrijf te vinden? Dan is een carrière als digital marketing manager wellicht iets voor jou.

Waar moet ik beginnen als ik geen ervaring heb?

U kunt beginnen door meer te leren over wat de functie inhoudt. Het opzetten van een informatief interview, waarbij u een professional uit de branche kunt vragen naar zijn of haar werk, is een geweldige manier om dit te doen. Als je eenmaal hebt besloten of deze baan iets voor jou is, kun je gaan kijken naar programma's en cursussen die je de vaardigheden leren die je nodig hebt om je eerste baan in digitale marketing binnen te halen. Uiteindelijk wil je ook beginnenhet opbouwen van uw digitale marketingportfolio, omdat dit aan werkgevers laat zien dat u over de juiste vaardigheden beschikt en weet hoe u deze kunt toepassen op projecten in de echte wereld.

Wat zijn enkele andere banen in digitale marketing?

Als je een passie hebt voor digitale marketing, zijn er verschillende carrièremogelijkheden in het veld. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen als eenspecialist in digitale marketing. Als je minder geeft om algemene planning en strategie, en meer geïnteresseerd bent in een specifiek marketingkanaal zoals sociale media, zoekmachine-advertenties of e-mailmarketing, en direct wilt werken aan het implementeren van campagnes op deze gebieden, zijn er ook gespecialiseerde banen voor elk van deze velden. Als u op zoek bent naar een voornamelijk creatieve functie, zijn ontwerpers, videografen en copywriters ook gewild in digitale marketing. U vindt een gids voor detop digitale marketing banen hier.

Hoe u uw carrière als digitale marketingmanager start

Als je nieuwsgierig en gepassioneerd bent door digitale marketing en klaar bent voor een carrière waarin je constant iets nieuws leert, is het tijd om de eerste stappen te zetten om op dit gebied te werken. Hier zijn enkele manieren om aan de slag te gaan:

(Video) 2022 LONG r/MaliciousCompliance Compilation #002

 • Meer informatie over digitale marketing in het algemeen.Lees op deverschillende marketingkanalen, luister naar podcasts en volg enkele gratis introductiecursussen.
 • Woon meetups bij en begin te netwerken met professionals in het veld.U kunt online netwerken via LinkedIn, via virtuele meetups of persoonlijk op lokale evenementen.
 • Structureer je leerproces met een bootcamp, cursus of programma.Als je begint zonder enige eerdere ervaring, zal een gestructureerde en geloofwaardige kwalificatie in digitale marketing je helpen om de grondbeginselen op een gestructureerde manier te leren. Sommige programma's helpen je zelfs om je portfolio op te bouwen en je eerste baan in het veld binnen te halen.

U kunt er meer over lerenhoe je een digitale marketingmanager kunt worden in deze stapsgewijze loopbaanroutekaart.

Belangrijkste punten en volgende stappen

De rol van de digital marketing manager is afwisselend en spannend, met veel verantwoordelijkheid. Naast de nodige communicatieve vaardigheden en een talent om met andere mensen samen te werken, zijn er veel verschillende gebieden om te leren als het gaat om de kwalificaties van een digitale marketingmanager, van de verschillende marketingkanalen tot vaardigheden op het gebied van klantbeheer en strategisch denken. Als dit klinkt als een interessante carrièremogelijkheid voor jou, kun je deze lijst gebruiken als startpunt om je te verdiepen in de individuele aspecten die nodig zijn voor deze baan.

Meer weten over digitale marketing? Probeer onzegratis, 5-daagse cursus, of bekijk het volgende:

 • Wat is omnichannelmarketing? Een complete gids
 • Hoe schrijf je een uitstekend marketing CV
 • 9 Geweldige voorbeelden van marketingportfolio's om u te inspireren

Videos

1. The 11 High Potential Industries That Can Make You a Millionaire Today | SKYROCKET YOUR WEALTH
(Murat OZTURKER)
2. Use This FORMULA To Achieve ANYTHING YOU WANT! | Mark Victor Hansen
(Next Level Soul Podcast)
3. Webinar 'Kenmerken hbo en wo opleidingen en de doorstroom van hbo naar de universiteit' | WURtube
(WURtube)
4. "This Is It" Choreographers! Travis Payne & Stacy Walker Interview
(Red Jackson Dance)
5. 8 Hours of ENGLISH EXAM TRAINING WORDS with Example Phrases | English Speaking Practice
(Club James Studios - English Speaking Videos)
6. NRF Big show 2022: Target CEO Brian Cornell Full Video
(Liberty / りばてぃ ニューヨークの遊び方)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated: 21/09/2023

Views: 5517

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.