Wat doet een Digital Marketing Manager? (Nieuw voor 2023) (2023)

De rol van de digitale marketingmanager heeft de afgelopen 18 maanden veel zichtbaarheid gekregen. Studies hebben aangetoond dat marketeers dit hebben kunnen doen dankzij gebruikers die meer tijd online doorbrengenricht u op specifieke doelgroepen en meet de impact van campagnes nauwkeuriger en effectiever dan ooit tevoren.

Voor degenen die erover denken een carrière in digitale marketing op te bouwen, is er meer goed nieuws. Trendanalisten melden dat bedrijven niet alleen meer digitale marketingfuncties aannemen, maar ook digitale marketingmanagers uitnodigenom een ​​grotere rol te spelen in de strategische bedrijfsbeslissingen. Het is duidelijk dat bedrijven steeds meer vertrouwen op hun digitale marketingteams, aangezien interacties van gebruikers met merken en individuen via digitale platforms steeds meer de norm worden.

Als carrièrekeuze is de rol van digitale marketingmanager even gevarieerd als impactvol, en vereist specialistische vaardigheden in combinatie met de wens om nieuwe tools, platforms en trends te leren.

Maar wat doet een digital marketing manager eigenlijk?

In dit artikel gaan we dieper in op de specifieke taken en verantwoordelijkheden van een typische digitale marketingmanager. We kijken naar hun positie in het marketingteam, wat je mag verwachten van een functie in het veld en bekijken de gemiddelde salarissen op verschillende locaties.

Aan het einde heb je een afgerond beeld van hoe een carrière in deze rol eruit zou kunnen zien, en heb je duidelijke vervolgstappen om een ​​carrière in het veld te starten. Dit is precies wat we zullen behandelen:

 1. Wat is digitale marketing?
 2. Wat doet een digitale marketingmanager?
 3. Wat zijn de typische taken en verantwoordelijkheden van een digitale marketingmanager?
 4. Waar werken digitale marketingmanagers?
 5. Wat zijn de kernvaardigheden en eigenschappen van een succesvolle digitale marketingmanager?
 6. Hoe word je een digitale marketingmanager?
 7. Wat is het gemiddelde salaris van een digitale marketingmanager?
 8. Belangrijkste leerpunten

Klaar om de rol van de digitale marketingmanager te verkennen? Laten we gaan.

1. Wat is digitale marketing?

De term "digitale marketing"ook wel online marketing genoemdomvat een groot aantal functies, maar verwijst over het algemeen naar de implementatie van alle openbare digitale inhoud voor een bedrijf of merk. Marketeers proberen vertrouwen op te bouwen en het bewustzijn te vergroten door promotiemateriaal en relevante inhoud te publiceren, met als einddoel nieuwe klanten voor zich te winnen en bestaande klanten te behouden.

Het opbouwen van online community's is een andere tak van digitale marketing, die organisaties de mogelijkheid biedt om rechtstreeks in contact te komen met potentiële klanten. Hoewel dit de promotie van producten en diensten binnen online groepen kan inhouden, is het ook een vorm van klantenservice, met communities en forums die klanten een plek bieden om feedback te geven en hulp te krijgen.

Afhankelijk van de beoogde gebruiker, heeft elk bedrijf zijn voorkeursplaatsen om inhoud te publiceren. Sociale mediaplatforms zoalsInstagram,Twitteren, LinkedInEnFacebookworden het meest gebruikt om berichten en promotiemateriaal te delen met behulp van tekst, afbeeldingen en video's. E-mails, nieuwsbrieven en webgebaseerde advertenties zijn ook populaire hulpmiddelen om doelgroepen te bereiken, terwijl sommige bedrijven profiteren van tekst- en multimediaberichten voor meer directe promotie.

Tekstzware sites zoalsMedium,Tumblr,WordPressen ingebouwde bedrijfsblogs spelen ook een belangrijke rol in digitale marketing, omdat ze bedrijven in staat stellen te profiteren van technieken zoals SEO (Search Engine Optimization) om meer verkeer naar hun pagina's te krijgen door de publicatie van langere artikelen.

Dus nu we weten wat digitale marketing is, hoe past de rol van een digitale marketingmanager in deze talloze doelen, taken en verantwoordelijkheden?

Wat doet een Digital Marketing Manager? (Nieuw voor 2023) (1)

2. Wat doet een digitale marketingmanager?

Dit is ongetwijfeld een van demeest gevraagde banen in digitale marketing, maar wat houdt de functie eigenlijk in? Het algemene doel van de rol van de digitale marketingmanager is om ervoor te zorgen dat digitale kanalen en campagnes succesvol worden uitgevoerd die nieuwe klantleads creëren, het merk en zijn producten promoten en bijdragen aan de algehele bedrijfsgroei - wat klinkt als ontzettend veel verantwoordelijkheid voor slechts één persoon!

Gelukkig werkt de digitale marketingmanager niet alleen; ze werken nauw samen met de community en social media-managers, evenals het hoofd marketing om ervoor te zorgen dat de berichtgeving op elkaar is afgestemd en de taken onder de juiste mensen worden verdeeld.

Zoals wel vaker bepaalt de grootte van het bedrijf hoe hands-on de digital marketing manager is als het gaat om het uitvoeren van taken. Binnen een kleine startup zal de digitale marketingmanager bijvoorbeeld waarschijnlijk de algemene strategie creëren, de tijdlijn van de uitvoering ervan plannen, elk onderdeel implementeren en rapporteren over het succes van de campagne wanneer deze voorbij is.

In een grotere organisatie kan een persoon met dezelfde functie echter de tijd en middelen hebben om zich meer op strategie en planning te concentreren en taken te delegeren aan andere leden van het team.

Een campagne met gesponsorde berichten op Facebook kan bijvoorbeeld door de digitale marketingmanager worden bedacht als onderdeel van een algehele digitale campagne, en vervolgens worden uitgevoerd, gevolgd en gerapporteerd door de sociale media-manager. De middelen van het bedrijf in combinatie met de anciënniteit en ervaring van teamleden zullen uiteindelijk de taakverdeling en het verantwoordelijkheidsniveau van elk teamlid bepalen.

Naast nauw samenwerken met de rest van het marketingteam, wordt van de digitale marketingmanager verwacht dat hij regelmatig samenwerkt met teamleden in de contentproductieteams, zoals copywriters, grafisch ontwerpers en videografen, en aan strategie en planning werkt met leden van de zakelijke en verkoopteams om ervoor te zorgen dat de doelen op elkaar zijn afgestemd en worden gehaald.

3. Wat zijn de typische taken en verantwoordelijkheden van een digitale marketingmanager?

We hebben enkele typische taken en verantwoordelijkheden verzameld die je zou verwachten in een vacature voor de rol van de digitale marketingmanager. Zoals u kunt zien, vereist de functie een breed scala aan ervaring en kennis, van analytische vaardigheden tot leidinggevende aanleg.

Als digitale marketingmanager verwacht je misschien:

 • Plan en beheer de socialemediakanalen en de bedrijfswebsite van het bedrijf
 • Vergroot het websiteverkeer en maak digitale groei mogelijk
 • Werk samen met het contentmarketingteam aan het maken en verspreiden van content
 • Bewaak de primaire marketingstatistieken om de effectiviteit van online advertenties vast te stellen
 • Rapporteer over de prestaties van digitale marketingactiviteiten en vergelijk de resultaten met de belangrijkste prestatie-indicatoren en ROI
 • Campagnebudgetten opstellen en controleren
 • Controleer de merkboodschap regelmatig om de consistentie ervan vast te stellen
 • Ontwikkel een werkbare digitale marketingstrategie
 • Werk samen met andere ondersteunende teams om indrukwekkende klantgerichte bestemmingspagina's te maken
 • Biedt educatieve mogelijkheden, relevante informatie en groeimogelijkheden voor personeel op het gebied van digitale marketing
 • Analyseer de end-to-end consumentenervaring in verschillende digitale kanalen
 • Identificeer de nieuwste digitale technologieën en huidige digitale trends die van invloed zijn op de branche
 • Conversietesten voorbereiden en uitvoeren

Als je nieuw bent in het veld, laat je dan niet afschrikken door deze lijst! In de volgende paragrafen laten we je zien hoe je dit soort taken onder de knie kunt krijgen, ervaring en zelfvertrouwen kunt opdoen en een lange, creatieve en bevredigende carrière in digitale marketing kunt beginnen.

Wat doet een Digital Marketing Manager? (Nieuw voor 2023) (2)

4. Waar werken digitale marketingmanagers?

Je vindt digitale marketingmanagers in bijna elke branche die je maar kunt bedenken, dankzij de enorme impact die internet heeft gehad op het consumentengedrag. Als bedrijven - zelfs fysieke - klanten willen aantrekken en behouden, kunnen ze er niet omheen dat ze online aanwezig moeten zijn.

Omdat digitale marketing kosteneffectiever en meetbaarder is dan traditionele vormen van marketing, besteden zowel gevestigde als nieuwe bedrijven aanzienlijke middelen aan het opbouwen van deze kant van hun bedrijf.

Niet alle bedrijven gebruiken digitale marketing echter om hetzelfde resultaat te bereiken. Grotere bedrijven (met meer dan 5.000 werknemers) maken vaker gebruik van digitale marketingonderscheiden van concurrenten,terwijl kleinere bedrijven vaker gebruik maken van digitale marketingnaamsbekendheid verbeteren.

De reden hiervoor is dat grote bedrijven al bekend zijn bij hun (potentiële) klanten, dus in plaats van alleen de naamsbekendheid te vergroten, is hun doel om diezelfde consumenten te laten zien waarom hun bedrijf de beste optie is in vergelijking met andere, vergelijkbare bedrijven.

Voor kleinere bedrijven is digitale marketing echter een goedkope manier om buiten hun directe omgeving opgemerkt te worden. Ze moeten potentiële klanten laten weten dat ze überhaupt bestaan, en digitale marketing geeft hen de mogelijkheid om snel en gemakkelijk veel mensen te bereiken die mogelijk geïnteresseerd zijn in hun product.

5. Wat zijn de kernvaardigheden en eigenschappen van een digitale marketingmanager?

Digitale marketingmanagers moeten werken met platforms, budgetten, tools en teams om een ​​significante bijdrage te kunnen leveren aan de groei van het bedrijf, waarbij ze kunnen vertrouwen op een groot aantal vaardigheden en eigenschappen. Laat je niet afschrikken als je nog geen specifieke ervaring met digitale marketing hebt, aangezien veel van deze vaardigheden overdraagbaar zijn. Bekijk deze lijst metvaardigheden van digitale marketingmanagersen kijk of een van deze eigenschappen al op jou van toepassing is.

Moeilijke vaardigheden

 • Grondige kennis van social media platformen en trends
 • Kennis van marketing- en webanalysetools zoalsGoogle Adwords,Google Analytics,Tabola,buitenbreinen vergelijkbare webadvertentieplatforms
 • Kennis van het opzetten en uitvoeren van e-mailmarketingtools zoalsHubSpot,Verzendeninblauw,Omnisend,MailChimpEnMailjet
 • Inzicht in pay-per-click-advertenties
 • Inzicht in zoekwoordonderzoek en SEO-implementatie, monitoring en beheer
 • Kennis van marketingcampagnestrategie en -uitvoering (inclusiefde marketingmix)
 • Praktische vaardigheden in multivariate experimenten en A/B- en e-mailmarketing
 • Kennis van gebruikerservaring en optimalisatie van klantervaringstrechters en landingspagina's

Zachte vaardigheden

 • Geweldig tijdbeheer en het vermogen om taken te prioriteren
 • Sterke analytische vaardigheden gecombineerd met oprechte interesse in het leren van nieuwe tools, het verzamelen van gegevens en het bestuderen van trends
 • Projectmanagement vaardigheden
 • Leiderschaps- en delegatievaardigheden
 • Sterke mondelinge en schriftelijke communicatie
 • Aandacht voor detail
 • Zelfstandig kunnen werken

Ervaring

 • Schrijven en presenteren van gedetailleerde inzichten en rapporten
 • Samenwerken met verschillende afdelingen aan een gemeenschappelijk doel
 • Opzetten en managen van succesvolle social media campagnes
 • Het ontwikkelen van digitale marketingstrategieën voor de lange termijn
 • Opzetten en uitvoeren van webanalyse- en e-mailtools
 • Berichten afstemmen op meerdere platforms
 • Samenwerken met teamleden om een ​​campagne uit te voeren met duidelijke doelen

Nu je de vaardigheden kent die je nodig hebt voor de functie, gaan we kijken hoe je aan de slag kunt in het veld.

Wat doet een Digital Marketing Manager? (Nieuw voor 2023) (3)

6. Hoe u een digitale marketingmanager wordt

Als je geïnteresseerd bent in het starten van een nieuwe carrière in digitale marketing, met je oog op de rol van digitale marketingmanager, zijn er concrete stappen die je kunt nemen om daar te komen.

Een opleiding volgen

Hoewel je absoluut geen diploma nodig hebt om een ​​rol in digitale marketing te krijgen, zal het volgen van een cursus je helpen om enkele van de meer uitdagende aspecten van de rol onder de knie te krijgen, de vaardigheden die je al hebt te versterken en je nieuwe te leren. Het zal uw kennis in het veld ook aan potentiële werkgevers demonstreren en u helpen onderscheiden van de concurrentie. Hetkan zelfs leiden tot een hoger salaris als je wel gaat werken.

Weet je niet zeker of je klaar bent voor een volledige cursus digitale marketing?Bekijk onze gratis korte cursus van 5 dagen, die alle basisprincipes behandelt. Het zou u moeten helpen beslissen of digitale marketing iets voor u is.

Maak kennis met de hulpmiddelen

In een branche die voortdurend evolueert, is het een absolute must om te leren over de nieuwste tools en trends op het gebied van digitale marketing. En met zoveel gratis tools en bronnen voor digitale marketingmanagers, waarom probeert u er dan niet een paar uit?

Probeer een van deze ideeën:

 • Stel een Instagram-campagne samen en volg de resultaten met behulp vanGoogle Analytics
 • Maak enkele advertenties of gesponsorde inhoud voor een Facebook-bedrijfspagina
 • Schrijf enkele overtuigende SEO-bestemmingspagina's voor een product naar keuze en meet het siteverkeer
 • GebruikHubSpotom een ​​volledige digitale campagne te plannen met behulp van meerdere platformen

Deze 'campagnes' hoeven niet perfect te zijn, maar dit is een geweldige manier om je weg te leren in tools die je als je broekzak moet kennen wanneer je in digitale marketing gaat werken.

Leer meer overhoe u een digitale marketingmanager kunt worden in deze stapsgewijze handleiding.

Werk aan je zachte vaardigheden

Als je nog niet helemaal klaar bent om in de harde vaardigheden te duiken, is dit misschien een goed moment om je zachte vaardigheden op te poetsen. Misschien zijn er extra verantwoordelijkheden die u in uw huidige baan op u zou kunnen nemen, zoals projectmanagement of taakdelegatie, waardoor de overgang naar een rol als digitale marketingmanager minder intimiderend zou zijn.

7. Wat is het gemiddelde salaris van een digitale marketingmanager?

Hoewel velen van ons er niet voor terugdeinzen om over geld te praten, is het belangrijk om goed te begrijpen wat we financieel van een functie mogen verwachten voordat we ons omscholen naar een nieuwe carrière.

Gelukkig zijn sites zoalsGlazen deur,Salaris.com,LoonschaalEnInderdaadtools hebben om ons te helpen salarissen in verschillende landen en steden te vergelijken. We behandelen het onderwerp grondig in onze toegewijdesalarisgids voor digitale marketingmanagers, en we hebben hier enkele salarisgegevens voor grote steden over de hele wereld uitgelicht:

  • Berlijn: € 44.421 per jaar
 • Londen: £ 50.217 per jaar
 • Parijs: € 47.065 per jaar
 • Kopenhagen: DKK 542.076 perenjaar
 • Stockholm: SEK 456.396 per jaar
 • Madrid: € 48.743 perenjaar
 • Amsterdam: € 61.657 per jaar

Om meer te weten te komen over hoe salarissen in digitale marketing werken, bekijk onze meer uitgebreidesalarisgids voor digitale marketing.

8. Belangrijkste afhaalrestaurants

We hopen dat je het leuk vond om meer te weten te komen over de rol van de digitale marketingmanager! Ons doel voor dit artikel was om een ​​duidelijk beeld te geven van de verantwoordelijkheden en taken die onder de rol vallen, de vaardigheden die je nodig hebt om uit te blinken in de ruimte en, belangrijker nog, een lijst met concrete stappen die je kunt nemen als je overweegt een carrière in het veld te starten.

Als je één ding meeneemt, laat het dan dit zijn: blijf leren! In een steeds evoluerende omgeving beheersen de beste digitale marketingmanagers altijd de nieuwste tools en leren ze over nieuwe trends om aan de top van hun spel te blijven - zorg ervoor dat jij dat ook doet!

Wil je meer leren over het smeden van een carrière in digitale marketing? Bekijk onzegratis korte cursus van 5 dagen, of lees deze gerelateerde artikelen:

 • Een inleiding tot de belangrijkste marketingkanalen
 • Een complete gids voor banen op sociale media
 • Wat doet een digitale marketinganalist?

FAQs

Is it worth learning digital marketing in 2023? ›

According to LinkedIn, Digital Marketing is also one of the top skills to learn in 2023 to boost your career.

What will digital marketing look like in 2023? ›

Social media influencers and content have been integral components of many digital marketing campaigns. In 2023, I expect a rise in brands looking to establish long-term partnerships with influencers and create content that aligns with their business objectives, values and audience.

How do I pass a digital marketing interview? ›

To prepare for your digital marketing interview, you will need to:
 1. Ensure you understand role and requirements of the job.
 2. Explain the value you can bring as a Digital Marketer.
 3. Study the company's brand and digital marketing strategy.
 4. Brainstorm suggestions to improve the company's current digital marketing campaigns.

What digital marketing trends to watch out for in 2023? ›

One digital marketing trend set to take off in 2023 is using artificial intelligence (AI). AI can be used for various tasks in digital marketing, such as helping businesses create more personalized content for their customers or assisting with targeted advertising.

What is the top paying job in digital marketing 2023? ›

High Paying Digital Marketing Manager Jobs
 • Digital Marketing Lead. Salary range: $79,000-$160,000 per year. ...
 • Digital Marketing Program Manager. ...
 • Digital Strategy Manager. ...
 • Digital Marketing Project Manager. ...
 • Digital Media Manager. ...
 • Remarketing Manager. ...
 • Digital Content Marketing Manager. ...
 • Digital Content Manager.

How hard is digital marketing? ›

To be honest, digital marketing is easy to learn. If you gain some basic skills and keep on exploring and reading magazines, you can easily learn digital marketing. But still, some people can find it hard to understand because of the technicality used in the analysis.

What digital marketing trends you can t ignore in 2023? ›

By prioritizing voice search optimization, AI and machine learning, interactive content, personalization and privacy, and video marketing, businesses can create more engaging, personalized experiences for their customers and drive business growth in 2023 and beyond.

How to answer why should I hire you for digital marketing? ›

I am the ideal candidate for this role as I have a proven track record in driving e-commerce growth and increasing online sales. My expertise in digital marketing, user experience optimization, and conversion rate optimization allows me to develop effective strategies to attract and retain customers.

What are the four C's of digital marketing? ›

The 4 C's of Marketing are Customer, Cost, Convenience, and Communication. These 4 C's determine whether a company is likely to succeed or fail in the long run. The customer is the heart of any marketing strategy.

How do you introduce yourself in a digital marketing interview? ›

'Hello everyone, my name is [Your Name] and today I'm presenting myself to you for the role of digital marketing. I've always been passionate about this fast-evolving industry and I'm eager to enhance my skills and experience while working in this field with your company.

What marketers need to know in 2023? ›

8 Content Marketing Trends You Need to Know in 2023:
 • There Will Be a Bigger Focus on Quality Over Quantity.
 • Content Marketing Will Become More Data-Led.
 • AI-Powered Content Marketing Will Grow in Popularity.
 • Shoppable Content Will Drive Social Commerce.
 • Podcasts Will See a Steady Rise.
Mar 2, 2023

What will be the top 5 content marketing trends of 2023? ›

The top 10 content marketing trends for 2023
 • Short-form video.
 • Empathy and human-focused content.
 • Strategic SEO.
 • Content-powered revenue.
 • Value-driven content made for customers.
 • User experience matters.
 • High-quality researched content.
 • Data, AI, automation, and the metaverse.
Nov 21, 2022

What are the digital marketing trends for 2023 B2B? ›

Personalization will continue to be key. In 2023, I expect personalized marketing efforts will remain popular, and B2B companies will need to leverage data to better understand their audience and deliver personalized content and experiences that appeal to them.

What is the future of marketing in 2023? ›

In 2023, Voice SEO marketing will be one of the most prominent trends in digital marketing. Marketers have to adapt their SEO keywords to the commands people might use to search through a voice assistant. Tailoring your keyword strategy for voice assistants will allow brands to expand their reach significantly.

Is digital marketing going to stay in future? ›

The online world is evolving, and the future of digital marketing is promisingly bright and secure. Nearly 77% of companies worldwide have already adopted the industry's best content marketing strategies, and more are likely to join the list to make a place for themselves in the digital world.

What is the future of digital marketing in 2025? ›

Here are some potential developments that could shape the future of digital marketing in 2025: Increased use of Artificial Intelligence: AI will continue to play a vital role in digital marketing, from personalized advertising to chatbots and predictive analytics.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated: 31/12/2023

Views: 5839

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.