Welke vaardigheden heb ik nodig om een ​​Social Media Manager te zijn? | Instituut voor digitale marketing (2024)

Zoals elke senior marketingfunctie,een goede Social Media Manager wordenheeft een breed scala aan vaardigheden nodig om boeiende sociale inhoud te creëren die zoveel mogelijk volgers omzet in loyale klanten.

Als je een aspirant Social Media Manager bent, maar niet zeker weet waar je moet beginnen, zal dit bericht je helpen bij het identificeren van de essentiële vaardigheden die je moet aanscherpen voor een succesvolle carrière in social media management.

Wat is een Social Media Manager?

Doorgaans is een Social Media Manager de persoon in een organisatie die wordt vertrouwd met het monitoren, uitvoeren, filteren en meten van de aanwezigheid op sociale media van een product, merk, bedrijf of zelfs individu.

Een social media manager wordt vaak de ‘stem van het bedrijf’ genoemd.” De rol kan ook worden aangeduid als 'Community Manager' (hoewel deze titel enigszins achterhaald is) of 'Digital and Social Media Manager'.

Wat doen social media-managers?

Social Media Managers creëren en onderhouden merkpromoties, bedrijfsinformatie en marketingcampagnes voor hun bedrijf via verschillende sociale medianetwerken. Gebruik eenchecklist voor digitale marketingcampagnesom ervoor te zorgen dat uw inhoud op schema ligt.

Ze kennen ook debeste statistieken voor sociale media om op te focussenen gebruik gratis of betaalde tools en reageer op vragen en opmerkingen volgens de stem en richtlijnen van het bedrijf. Social Media Managers werken dagelijks om nieuwe inhoud te produceren, voortdurend te innoveren om nieuwe ideeën en formats te pushen en te meten hoe goed die ideeën presteren.

Social Media Managers kunnen rapporteren aan een Social Media Director (in grotere organisaties) of de Head of Content of brand. Ze werken samen met andere creatieve groepen zoals marketing en public relations, evenals de verkoopafdeling, om campagnes voor het genereren van leads te stimuleren die het verkoopteam kan omzetten in inkomsten. Van een Social Media Manager wordt verwacht dat hij op de hoogte blijft van nieuwe trends, samen met bedrijfs- en branchenieuws.

Een veelgevraagde rol, Social Media Manager-posities vereisen doorgaans een bachelordiploma in marketing, public relations of iets dergelijks. VolgensGlazen deur, Social Media Managers verdienen een gemiddeld salaris van meer dan $ 46.000 in de VS.

De functie is snel en afwisselend en omvat veel taken in een dagdeel! Enkele taken die een Social Media Manager kan uitvoeren zijn:

  • Creëer content voor meerdere platformen -Wattips worden gebruikt om je bereik op Facebook te vergroten, werkt niet noodzakelijkerwijs op Instagram. Kijk welke inhoud voor elk platform werkt, bijvoorbeeld video, gif, infographic, blog enz.
  • Monitor sociale analyses -U moet controleren welke campagnes werken (of niet werken) op verschillende kanalen, zodat uw tijd en geld op de juiste plaatsen naar de juiste mensen gaan.
  • Bedenk een sociale netwerkstrategie -Mogelijk moet u een geheel nieuwe campagne maken om een ​​uitverkoop of een nieuw product te promoten.
  • ROI meten en bewijzen -Stel meetbare doelen in voor een nieuwe campagne via relevante kanalen en maak een rapport om de prestaties bij te houden. Gebruik eencampagnecalculator voor sociale mediaom uw doelstellingen tegen de juiste prijs te bereiken.
  • Plan sociale berichten -Elk platform heeft een ‘ideaal’ moment om content te plaatsen. Door van tevoren te plannen, wordt de werklast verminderd en wordt ervoor gezorgd dat inhoud wordt gepost wanneer u slaapt, maar uw publiek niet!
  • Vind relevante samengestelde inhoud -Sommige van uw sociale berichten moeten wereldgebeurtenissen of ontwikkelingen weerspiegelen die belangrijk zijn voor uw publiek. Dus, doe wat onderzoek en deel inhoud van derden die zal resoneren.
  • Ga in gesprek met uw publiek -Het doel van uw sociale media is om betrokkenheid op te bouwen. Reageer dus op eventuele opmerkingen en behandel vragen van klanten.
  • Controleer en vul uw inhoudskalender -In zo'n snelle wereld moet je welplan je inhoud. Vul uw sociale media-agenda dagen of zelfs weken vooruit om op de hoogte te blijven.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van taken die u mogelijk moet uitvoeren. Maar vergeet niet dat elke dag anders kan zijn, dus het bijhouden van je contentkalender en sociale campagnes is cruciaal voor online succes.

Een online social media cursus kan je in de juiste richting sturen en je helpen om geavanceerde vaardigheden op te doen om te promoveren tot management!

Uitgelichte bron: Hoe word je een Social Media Manager Gratis e-book

7 Vaardigheden die je nodig hebt om een ​​geweldige Social Media Manager te zijn

Nu je weet wat de rol van een Social Media Manager inhoudt, zijn hier enkele van de vaardigheden die je nodig hebt om je best te doen in deze rol.

1. Schrijven

Managers van sociale media schrijven veel, soms meer dan een dozijn berichten per dag. Bovendien vereist elk sociaal netwerk een iets andere schrijfstijl. Linkedin vereist bijvoorbeeld een meerprofessionele toon, terwijl Facebook lichter en leuker is. Kennis van SEO-copywriting is ook erg handig om te weten. (Hierover later meer!)

U moet berichten kunnen maken die snel worden begrepen door het publiek van uw merk en een positief sentiment kunnen bevorderen. In wezen moet de Social Media Manager door te schrijven zijn merk versterken en worden'de stem'van het bedrijf. Enkele belangrijke soorten schrijven zijn:

  • Korte en effectieve koptekst
  • Boeiende introducties
  • Video- en beeldbijschriften
  • Gestructureerde tekst voor gemakkelijk lezen (omdat consumenten ondertitels doorbladeren en scannen, zijn opsommingstekens en nummering essentieel!)

2. Onderzoek

Managers van sociale media moeten up-to-date blijven met de steeds veranderende wereld van sociale en digitale media. Dit omvat nieuwe meet-/analysetools, branche- en wereldtrends, enbijhouden wat uw concurrenten zijndoen, zelfs dagelijks.

Geweldige Social Media Managers ingesteldGoogle-meldingenover populaire onderwerpen en gebruik tools zoalsVoedzaam, Ahrefs enBuzzSumoom op de hoogte te blijven van trending content. De Twitter Trends-zijbalk en het TikTok-tabblad 'Ontdekken' zijn handig, terwijlhashtag-onderzoekkan ook helpen.

3. SEO-kennis

Hoewel SEO vaak wordt gezien als een aparte afdeling binnen organisaties, is die manier van denken aan het verdwijnen nu SEO een integraal onderdeel is geworden van contentmarketing en social media.

SEO kan zelfs een grote impact hebben op uw inhoud op sociale media. Een goede Social Media Manager weet dit en streeft ernaarschrijf SEO-geoptimaliseerde tekstop sociale netwerken. Wanneer u SEO omarmt als onderdeel van uw strategie, kunt u een groter publiek aantrekken met interesse in uw producten of diensten, wat leidt tot meer potentiële klanten.

Als u nadenkt over het combineren van SEO en sociale media, stel uzelf dan de volgende vragen:

  • Begrijpt u het verband tussen blootstelling op sociale media en hogere rankings in de SERP's?
  • Begrijp je longtail- en shorttail-zoekwoorden voor SEO-optimalisatie? Gebruik deze infographic om erachter te komen5 stappen van zoekwoordonderzoek.
  • Hoe promoot je je bloginhoud op sociale media?
  • Weet jij welk type content zich leent voor het verbeteren van SEO?
  • Weet u hoe het genereren van verkeer naar de website van uw bedrijf van invloed is op de omzet?

4. Expertise op het gebied van sociale media

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar een Social Media Manager moet over geweldige sociale media-vaardigheden beschikken! Hoewel deze in de loop van de tijd kunnen worden geleerd door onderzoek en experimenten, heb je een paar jaar ervaring nodig als je op zoek bent naar een baan bij een groot bedrijf.

Het soort kennis dat je nodig hebt om je concurrenten te overtreffen, omvat:

  • Weten welk type content het beste werkt op welk platform
  • Inzicht in de verschillende dagen en tijden en dagen die het beste werken op elk platform
  • Begrijpen hoe platformspecifieke inhoud kan worden geoptimaliseerd
  • Kennis van analyse en prestaties van sociale media
  • Mogelijkheid om een ​​publiek te betrekken via sociale berichten met behulp van debeste gratis luisterhulpmiddelen voor het publiekop de markt

De onderstaande afbeelding toont de soorten inhoud die volgens marketeers het meest waardevol zijn voor het bereiken van hun doelen op sociale media.

Welke vaardigheden heb ik nodig om een ​​Social Media Manager te zijn? | Instituut voor digitale marketing (1)

5. Klantenservice

Wanneer47% van de klanten geeft de voorkeur aan merken die een sterke klantenservice via sociale media bieden, Social Media Managers moeten ervoor zorgen dat ze over de juiste vaardigheden beschikken.

Klanten zoeken vaak naar sociale media-accounts voor hulp bij het beantwoorden van vragen over producten en diensten, en als er niemand is om die vragen te beantwoorden (zelfs 's nachts en in het weekend!), zal hun indruk van dat merk waarschijnlijk verzuren. Een succesvolle Social Media Manager begrijpt dat uw aanwezigheid op sociale media het gezicht en de stem van uw merk online is. Dus alles wat ze zeggen of doen op sociale platforms is een weergave van het merk.

Welke vaardigheden heb ik nodig om een ​​Social Media Manager te zijn? | Instituut voor digitale marketing (2)

Hier zijn een paarstatistiekenover het belang van klantenservice en sociale media. Hoogtepunten zijn:

  • 70% van de mensen verwacht in de toekomst meer berichten naar bedrijven te sturen voor vragen aan de klantenservice
  • Digitale klantenservice-interacties zullen in 2021 met 40% toenemen.
  • 60% van de internetgebruikers zegt dat slechte klantenservice een punt van zorg is bij het doen van een online aankoop.

Hoewel de rol van Social Media Manager vaak wordt gedefinieerd als 9-tot-5, moeten individuen altijd beschikbaar zijn om te reageren op opmerkingen en vragen. De meeste Social Media Managers hebben toegang tot hun bedrijfsaccounts op hun mobiele apparaten, zodat ze kunnen reageren wanneer dat nodig is.

Als er niemand is om sociale media over te nemen terwijl je op vakantie bent of ziek bent, zit je misschien nog steeds aan de haak, zelfs als je berichten van tevoren plant.

Uitgelichte bron: Hoe word je een Social Media Manager Gratis e-book

Welke vaardigheden heb ik nodig om een ​​Social Media Manager te zijn? | Instituut voor digitale marketing (3)

6. Visuele intelligentie

Hoewel veel van de inhoud die u op sociale media plaatst, zal worden geschreven, is visuele inhoud ook cruciaal. De juiste video of foto kan honderden of zelfs duizenden keren worden gedeeld, en u moet weten hoe u dat moet doencreëer platformspecifieke sociale media-inhoud.

Het is waardevol voor Social Media Managers om kennis van design te hebben om visueel aantrekkelijke afbeeldingen te maken als aanvulling op uw berichten.Ken je memekan nuttig zijn bij het bijhouden van de dagelijkse ontwikkeling van nieuwe memes (indien van toepassing voor uw bedrijf).

Video is ook een essentieel onderdeel van uw strategie voor sociale media, dus als u vaardigheden op dat gebied kunt opdoen, zal dit buitengewoon nuttig zijn. Zoals Hootsuite uitlegt, zal een goede Social Media Manager "geweldige video's herkennen wanneer ze deze zien, en vooral een goed begrip hebben van sociale videotrends en hoe deze in elk groot netwerk passen."

Met de snelle opkomst van visuele platformen als Instagram en TikTok is de kwaliteit van je video's enorm belangrijk. Zorg ervoor dat jegebruik sociale media voor het vertellen van verhalenom uw publiek toe te spreken naast een duidelijke, beknopte boodschap over uw merk.

7. Wees flexibel

Flexibiliteit is belangrijk in elke marketingrol, maar nog meer in het beheer van sociale media. Desocial media landschapgaat zo snel dat aanpassingsvermogen een absolute noodzaak is.

Het is niet genoeg om berichten in te plannen. Je moet in staat zijn om nieuwe functies uit te proberen en dingen te veranderen op basis van trends en de voortdurende tests en analyses die je op je berichten zou moeten uitvoeren.

Als je eenmaal de analyses voor je hebt, heb je ook de flexibiliteit nodig om nieuwe dingen uit te proberen om je sociale media het beste voor je te laten werken. A/B-testen (het schrijven van posts op meerdere manieren, met verschillende afbeeldingen) kan je helpen snel te bepalen welke soorten afbeeldingen en tekst werken voor jouw bedrijf - en welke niet. Gebruik ditbeginnersgids voor A/B-testen, zodat u uw aanpak kunt optimaliseren.

Uitgelichte bron: Hoe word je een Social Media Manager Gratis e-book

Ben je op zoek naar de beste cursus social media online?

Word een succesvolle social media-manager die weet hoe hij sociaal moet rocken. OnsGespecialiseerd diploma in Social Media Marketingkan u helpen alles te leren wat u moet weten om te slagen. Zet vandaag nog de eerste stap om een ​​Certified Social Media Marketing Specialist te worden met de beste in de branche!

Voor het eerst gepubliceerd in augustus 2017, bijgewerkt in oktober 2021

Welke vaardigheden heb ik nodig om een ​​Social Media Manager te zijn? | Instituut voor digitale marketing (2024)

FAQs

Welke vaardigheden heb ik nodig om een ​​Social Media Manager te zijn? | Instituut voor digitale marketing? ›

De sociale kanalen draaien om communicatie. Een social media manager moet consistent zijn in het extern communiceren op social media. Daarnaast moet de interne communicatie ook goed zijn om ideeën en plannen te communiceren, bijvoorbeeld naar besluitvormers en multifunctionele partners.

Wat zijn de taken van een Social Media Manager? ›

De Social Media Manager is verantwoordelijk voor het community management op diverse sociale media platformen. De Social Media Manager ontwikkelt, activeert en beheert de verschillende platformen en zet deze op verschillende manieren voor de organisatie in. Sociale media is een verzamelnaam voor alle online platformen.

Wat doet een social media marketing? ›

Social media marketing is het gebruik van social media platformen om in contact te komen met je doelgroep, en zo je merk te versterken, je klanttevredenheid te vergroten, je conversies te verhogen of je merkreputatie te verbeteren. Daarmee richt social media marketing zich op het promotie-aspect van marketing.

Hoe begin je als Social Media Manager? ›

Om te beginnen kun je het beste op zoek te gaan naar inspiratiebronnen. Door de instroom van inspiratie wordt je creativiteit gestimuleerd en kun je helemaal losgaan met jouw ideeën. Verder is het belangrijk om een portfolio op te bouwen, want zoals we allemaal wel weten zegt één beeld meer dan duizend woorden.

Wat is een goede marketing manager? ›

Een goede marketingmanager baseert zijn/haar beslissingen op actuele data en inzichten. Competitief – Marketing gaat ook vaak over beter zijn dan concurrenten in de markt. Een goede hoofd marketing streeft er naar altijd beter te doen en evalueert continu.

Welke competenties heb je nodig? ›

Professionele competentielijst
CompetentieVoorbeeld
1OpmerkenMerkt het snel als er iets aan de hand is met een ander
2Initiatief nemenNeemt vaak het initiatief
3AnalyserenBegrijpt bij een moeilijk probleem snel wat de kern is
4BeslissenWeet in complexe situaties de juiste beslissing te nemen
12 more rows

Wat verdien je als social media marketeer? ›

Een medior social media marketeer verdient een jaarsalaris van €45.000 en een senior social media marketeer verdient zo'n €61.000 euro per jaar. Wel geldt dat het salaris van een social marketing medewerker over het algemeen wat hoger ligt dan het salaris van de gemiddelde marketingspecialist.

Hoeveel kost Social Media Manager? ›

Ter indicatie: de kosten voor een social media manager verschillen van €50 per uur tot wel €125 per uur of meer. Die grote verschillen maken de ervaring, tools, werkwijze en persoonlijke klik extra belangrijk om waar voor je geld te krijgen!

Hoeveel kost social media management? ›

Maandelijkse kosten van digitale marketing voor kleine en middelgrote bedrijven
MarketingMaandelijkse kosten
Marketing bureau€300 tot €1.500
Social media campagnes€250 tot €5.000
PPC-campagnes€500 tot €15.000
Oct 28, 2021

Wat heb je nodig voor een social media strategie? ›

Social media strategie: een handig stappenplan
  • Stap 1: Bepaal jouw doelstelling.
  • Stap 2: Breng jouw doelgroep in kaart.
  • Stap 3: Onderzoek op welke kanalen jouw doelgroep zich bevindt.
  • Stap 4: Stippel de Social Customer Journey uit.
  • Stap 5: Bepaal wat voor soort content je gaat inzetten.
  • Stap 6: Resultaten & budget.
Sep 14, 2021

Hoe effectief is social media marketing? ›

73% van de respondenten geeft aan dat social media marketing redelijk tot erg effectief was voor hun bedrijf. Hoewel social media voor de meesten dus een sleutelrol speelt, geeft nog steeds 19.1% van de marketeers aan dat ze niet zeker weten hoe ze de effectiviteit van hun social media marketing moeten meten.

Hoe doe je social media marketing? ›

Een social media strategie in 6 stappen
  1. Ken je doelgroep. We hebben het hierboven al uitgebreid gehad over het belang van je doelgroep. ...
  2. Kies de kanalen voor jouw social media marketing. ...
  3. KPI's kiezen. ...
  4. Ken je concurrentie. ...
  5. Content, content en nog eens content. ...
  6. Zorg voor planning en overzicht.

Wat niet doen op social media? ›

7 dingen die je nooit moet doen op social media
  • Al je woede ventileren of mensen afzeiken. ...
  • Niet weten welke dingen je voor jezelf moet houden. ...
  • Heel veel feestfoto's posten. ...
  • Klagen over je werk. ...
  • Je in controversiële discussies mengen. ...
  • Agressief lobbyen voor een baan. ...
  • Blijf weg van illegale dingen.
Jun 1, 2015

Wat zet je niet op social media? ›

Want het kan je redden van het veroorzaken van pijnlijke of vervelende situaties.
  • Roddelen of mensen aanvallen. ...
  • Talloze foto's van je kind. ...
  • Je werk en collega's afkraken. ...
  • Dingen die beledigend zijn. ...
  • Je vakantie aankondigen. ...
  • Hoe gezond je bent. ...
  • Gevoelige of persoonlijke informatie.
Nov 3, 2015

Welke merken doen het goed op social media? ›

06 okt Instagram Top 100 voor Nederlandse merken – editie september 2020
Sept 2020Instagram AccountEngagement Rate
1@efteling4.85%
2@bol_com8.50%
3@theoceancleanup2.32%
4@annefrankhouse_official3.96%
75 more rows
Sep 3, 2020

Welke vakken nodig voor marketing? ›

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren. Je leert hoe je marktonderzoek op kunt zetten en hoe je de resultaten kunt gebruiken om jouw product of dienst goed in de markt te zetten.

Welk niveau voor marketing? ›

Toelatingseisen. Om toegelaten te worden tot de opleiding MBO Marketing & Communication Specialist, dien je in het bezit te zijn van een van de volgende diploma's of bewijzen: mbo-diploma niveau 2 of 3. vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg.

Welke vakken heb je nodig voor marketing en Communicatie? ›

Je krijgt beroepsgerichte vakken, zoals Marketing, Communicatie, Marktonderzoek, Social Media, Calculatie en Online Marketing. Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.

Wat moet een sales kunnen? ›

Sales vaardigheden en kenmerken die uw verkopers vaak van nature hebben
  • Ernaar streven om anderen te helpen. ...
  • Empathie. ...
  • Geduld. ...
  • Vriendelijkheid. ...
  • Snel kunnen leren. ...
  • Multitasken (en prioriteiten stellen) ...
  • Fysieke inspanning aankunnen. ...
  • Veerkrachtig zijn.
Jul 8, 2021

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 5645

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.