Wat betekenen de kleuren van de nieuwe Pride-vlag? (2024)

Eerder is het je misschien opgevallen dat de LGBTQIA+ pride-vlag die elk jaar in juni tijdens de Pride-maand wordt getoond, een eenvoudige rood-naar-paarse regenboog was, maar de afgelopen jaren is er een nieuwe en iets andere vlag op zijn plaats gekomen. Deze nieuwe vlag heet de Intersex-Inclusive Progress Pride Flag, gemaakt door Valentino Vecchietti van Intersex Equality Rights UK in 2021.Het is een update van de vorige Progress Pride Flag gemaakt in 2018 door Daniel Quasar.

Wat betekenen de kleuren van de nieuwe pride-vlag? Waarom heeft het nieuwe ontwerp sommige kleuren in een andere vorm geplaatst in plaats van in een lijn zoals voorheen? Hoe reageren mensen op dit nieuwe ontwerp?

Dit artikel beantwoordt deze vragen om u te helpen begrijpen hoe de nieuwe vlag er momenteel uitziet en waar dit ontwerp naartoe gaat.

Wat betekent het om genderqueer of niet-binair te zijn?

Geschiedenis van de Pride-vlag

De originele pride-vlag werd in de jaren 70 gemaakt door hom*o-activist Gilbert Baker, vriend van Harvey Milk, de eerste openlijk hom*oseksuele man die werd gekozen voor een openbaar ambt in Californië. Baker gebruikte acht kleuren en bijbehorende betekenissen: felroze voor seksualiteit, rood voor leven, oranje voor genezing, geel voor de zon, groen voor de natuur, turkoois voor kunst, indigo voor harmonie en violet voor geest.

Waarom werd roze verwijderd van de Pride-vlag?

De originele felroze kleur is verwijderd van de pride-vlag omdat de stof moeilijk te vinden was.

Later werd een andere, vereenvoudigde versie van de vlag met slechts zes kleuren ontwikkeld. Het behield de oorspronkelijke regenboogkleuren: rood, oranje, geel, groen, indigo en violet. Deze vlag was tientallen jaren een steunpilaar vóór het herontwerp.

In die tijd zijn er echter verschillende variaties ontstaan. Bijvoorbeeld specifieke trotsvlaggen zoals detransgender,biseksueel, Enpansexueeler werden ook trotsvlaggen gemaakt.

Wat de kleuren van de Pride-vlag betekenen

De kleuren van de pride-vlag hebben elk een andere betekenis en elke kleur vertegenwoordigt een belangrijke waarde van de LGBTQIA+-gemeenschap. Laten we eens kijken waar elk van de regenboogkleuren voor staat.

Rood

Deroodin de vlag vertegenwoordigt het leven. Dit is logisch als je bedenkt hoe rood bloed is en hoe vaak bloed wordt gezien als een vitale levenskracht van het lichaam. Rood staat ook voor passie in veel culturen. En passie is idealiter waar het leven vandaan komt.

Oranje

Oranjestaat voor genezing. Als kleur wordt oranje beschouwd als een leuke en feestelijke kleur. Plezier en feest zijn beide helende activiteiten.

Geel

Als je dat geraden hadgeelvertegenwoordigde zonlicht, je zou gelijk hebben. De kleur geel functioneert als het stralende en heldere centrum van de vlag. Van de kleur geel wordt gezegd dat het nieuwe ideeën en gedachten stimuleert.

Groente

Er zijn veelgroentein de natuur, wat deze kleur op de originele pride-vlag moet overbrengen. De natuur is een helende plek en de kleur groen wordt geassocieerd met welvaart en groei.

Indigo

De indigo ofblauwin de originele trots was de vlag voor sereniteit. Weinig is belangrijker dan het vermogen om je kalm en sereen te voelen. Blauw staat bekend als een ontspannende kleur die de ziel kalmeert. De kleur blauw wordt vaak gebruikt voor nachtelijke consumentenproducten om bedtijd en kalmte te vertegenwoordigen.

paars

De laatste kleur, violet (ofpaars) staat voor geest. Paars wordt vaak gezien als een vorstelijke, koninklijke kleur die op zichzelf staat voor trots. Net als blauw wordt paars beschouwd als een kalmerende kleur, maar in plaats van alleen geassocieerd te worden met kalmte, verbindt de kleur paars ons met het spirituele rijk.

Wat betekent LHBTQIA+?

Wat betekenen de kleuren in de nieuwe Pride-vlag?

De Progress Pride Flag is gemaakt met de inspiratie van andere pride-vlaggen, met name de Philadelphia Pride Flag uit 2017 en de transvlag.

De Philadelphia Pride Flag had zwarte en bruine verticale strepen toegevoegd. De transvlag, gemaakt in 1999, is roze, babyblauw en wit. Beide vlaggen vormden de inspiratie voor het ontwerp van de nieuwe pride-vlag.

De betekenis van de nieuwe Progress Pride-vlag

De nieuwe Progress Pride-vlag bevat nieuwe kleuren en een nieuw ontwerp die bedoeld zijn om mensen van kleur te vertegenwoordigen, evenals mensen die transgender, intersekse of niet-binair zijn.

Zwart en bruin vertegenwoordigt mensen van kleur

De Philadelphia Pride Flag is ontworpen door het Philadelphia Office of LGBT Affairs en is tot stand gekomen in samenwerking met reclamebureau Tierney. Het werd geïntroduceerd tijdens een ceremonie op het stadhuis in juni 2017. De vlag toonde de traditionele zes regenboogkleuren in horizontale strepen, met een zwarte en een bruine streep erbovenop.

De kleuren zwart en bruin zijn toegevoegd aan de Progress Pride Flag om te vertegenwoordigenmensen van kleur(POC). Dit was een belangrijke toevoeging omdat mensen van kleur vaak buiten het queer-verhaal werden gehouden, ondanks dat ze de drijvende kracht achter de beweging waren.

Pas de afgelopen jaren erkende onze samenleving dat de pride-beweging is ontstaan ​​dankzij zwarte trans-activisten zoals Marsha P. Johnson, die berucht was om terug te vechten tegen de politie in de Stonewall Inn in juni 1969. De Stonewall-relleden waren meestal mensen van kleur, en velen waren trans.

Met de opkomst van deBlack Lives Matter-beweging, begon de cultuur in het algemeen op een broodnodige manier te verschuiven naar het erkennen van de vitale rollen die mensen van kleur in onze samenleving hebben gespeeld. De achtergrond van de pride-beweging is een van de vele gebieden waarop POC, met name zwarte mensen, niet de erkenning kregen die ze historisch gezien verdienden. Het toevoegen van kleuren om ze op de vlag weer te geven, is een manier om dat te veranderen.

Bovendien zijn de zwarte en bruine strepen bedoeld om mensen te vertegenwoordigen die leven met hiv / aids, degenen die eraan zijn overleden en het stigma rond het virus dat nu nog steeds aanwezig is in onze samenleving.

Roze, babyblauw en wit vertegenwoordigen transgenders

Transvrouw Monica Helms creëerde de transpride-vlag, die voor het eerst wapperde in een pride-parade in Phoenix, Arizona in 2000. Monica Helms is een transgenderactiviste, auteur en veteraan van de Amerikaanse marine.

Traditioneel worden de kleuren roze en babyblauw gebruikt om aan te geven of een baby een jongen of een meisje is. Hier duiden de kleuren die geslachten aan. De kleur wit staat voor mensen die in transitie zijn,intersekse, of identificeren buiten degeslacht binair.

De vlag is bedoeld om bevestiging te geven aan transgenders, ongeacht hoe hij wordt gevlogen, met beide kanten bovenaan.

Kleurplaatsing en een nieuwe vorm

Het woord 'vooruitgang' in de nieuwe vlag gaat niet alleen over het toevoegen van de nieuwe kleuren. Het komt ook door de vorm, die alleen door horizontale strepen verschilt van het oorspronkelijke ontwerp. De Progress Pride-vlag toont de witte, roze, babyblauwe, zwarte en bruine strepen in een driehoeksvorm, met de oude zeskleurige regenboog ernaast gestapeld.

Dit is met opzet gedaan om de scheiding in betekenis over te brengen en de focus te verleggen naar hoe belangrijk de kwesties die aan de linkerkant worden weergegeven, zijn.

De plaatsing van de nieuwe kleuren in een pijlvorm is bedoeld om de nog benodigde vooruitgang over te brengen. Quasar sprak in het openbaar over hoe er nog steeds werk nodig is op het gebied van POC- en transrechten. Dit pijlontwerp moet dat benadrukken.

Hoewel de Pride-vlag blijft evolueren, bevat de meest recente update een gele driehoek met een paarse cirkel erin om de interseksegemeenschap te vertegenwoordigen. Het dient nu als de meest up-to-date LGBTQIA+ vlag.

Ontvangst van de nieuwe trotsvlag

Toen de Progress Pride Flag werd uitgebracht, ging deze meteen viraal. Mensen prezen het zowel omdat het inclusief was als omdat het duidelijk liet zien dat we vooruitgang hebben geboekt en dat we nog meer stappen te maken hebben.

Hoewel de Progress Pride Flag de oude zeskleurige regenboogvlag niet volledig heeft vervangen, heeft hij het in veel ruimtes overgenomen. Waar de regenboogvlag een boodschap geeft van steun aan LGBTQIA+ mensen, biedt de Progress Pride Flag de boodschap van steunallevan hen.

De nieuwe vlag is een eerbetoon aan de mensen die de beweging hebben opgericht en vestigt tegelijkertijd de aandacht op hoe POC en transgenders onderbediend en gediscrimineerd blijven in vergelijking met blanke, cis queer mensen.

Wat betekent niet-conform geslacht?

Waarom de Pride-vlag belangrijk is

De pride-vlag dient als symbool van de LGBTQIA+-gemeenschap. Het is een visuele herinnering aan de strijd en onderdrukking waarmee mensen in de gemeenschap te maken hebben gehad en waarmee ze nog steeds worden geconfronteerd, maar het is ook een teken van hoop.

Mensen hebben de vlag buiten hun huis of bedrijf getoond om anderen in de gemeenschap te laten weten dat ze een veilige ruimte hebben om binnen te komen.

Door het wijdverbreide gebruik van de pride-vlag kunnen LGBTQIA+-individuen met elkaar in contact komen en zich betrokken voelen, ongeacht hun locatie. Het maakt niet uit waar je bent of hoe je je identificeert, de regenboogkleuren zijn bedoeld om aan te geven dat je opgenomen, welkom en veilig bent als onderdeel van de LGBTQIA+-gemeenschap.

Wat betekenen de kleuren van de nieuwe Pride-vlag? (2024)

FAQs

Wat betekenen de kleuren van de nieuwe Pride-vlag? ›

Quasar voegde daarom vijf nieuwe kleuren toe: drie van de vlag van de transgendergemeenschap en een zwarte en bruine streep om zwarte lhbtiq+'ers en lhbtiq+'ers van kleur te vertegenwoordigen. De bruine en zwarte strepen vertegenwoordigen daarnaast mensen die leven met hiv/aids en mensen die eraan overleden zijn.

Wat betekenen de kleuren van de pride vlag? ›

De vlag bestaat uit vier horizontale banen waarin de kleur zwart symbool staat voor aseksualiteit, grijs voor het gebied tussen seksualiteit en aseksualiteit, wit voor seksualiteit en paars voor de gemeenschap. Andere symbolen voor aseksualiteit zijn de schoppenaas en hartenaas.

Wat betekent de nieuwe regenboogvlag? ›

De nieuwe regenboogvlag

Om de gehele gemeenschap te representeren verschijnt er in 2020 een nieuwe vlag. Er worden nieuwe kleuren aan de vlag toegevoegd: wit, roze, lichtblauw (overgenomen van de transgender pride vlag), bruin en zwart (voor de gemeenschap van kleur en mensen die met HIV of AIDS te maken hebben).

Hoeveel kleuren pride vlag? ›

De vlag die ontworpen is door de activist Gilbert Baker, krijgt 8 kleuren in de volgorde van de regenboog: roze, rood, oranje, geel, groen, turkoois, blauw en paars.

Wat betekent de vlag roze paars blauw? ›

Bi-seksueel vlag: een paarse streep tussen een blauwe en een roze. De bi-vlag staat voor de seksuele oriëntatie van een persoon die verliefd kan worden op mannen en vrouwen.

Hoe heet deze vlag 🏳 🌈? ›

🏳️‍🌈 Regenboogvlag

Commonly used by the LGBT movement as a gay pride flag, or simply pride flag and seen at Pride events.

Waar staan kleuren vlag voor? ›

De reden voor de kleurencombinatie van de Nederlandse vlagstaat nergens officieel vermeld. Men neemt echter aan dat de kleuren staan voor de natuurlijke opbouw van de bevolking ten tijde van het ontwerp. Rood symboliseert het volk, wit staat voor de kerk en blauw representeert de adel.

Wat is de Progress Pride vlag? ›

In 2018 werd de progress vlag ontworpen door Daniel Quasar. Deze vlag is een uitbreiding van de regenboogvlag, maar legt de nadruk op inclusiviteit en progressie. De roze, witte, en blauwe strepen van de 5-kleurige chevron symboliseren namelijk de transseksuele en non-binaire leden van de gemeenschap.

Waar staat Lhbtiq+ vlag voor? ›

De regenboog symboliseert alle kleuren”, zei Gilbert Baker in 2013 nog in een interview met ZiZo-Magazine. De kleuren hadden abstracte betekenissen. Rood staat voor leven, oranje voor genezing, geel voor zonlicht, groen voor de natuur, blauw voor vrede en harmonie en violet voor de geest.

Wat is de cirkel in de Pride vlag? ›

In de Intersekse Inclusieve Progress Pride vlag zit de intersekse vlag (geel met een paarse cirkel in het midden) verwerkt. Hiermee wordt er aandacht gevestigd op de zichtbaarheid en inclusie van intersekse personen.

Welke vlag heeft maar 1 kleur? ›

Groene vlag

De vlag die tussen 19 november 1977 tot 3 augustus 2011 in gebruik was, was volledig groen. Dit was de enige nationale vlag in de wereld die slechts één basiskleur had en geen embleem of insigne bevatte. Groen is de traditionele kleur van de islam, de staatsgodsdienst.

Waarom heeft de regenboog 7 kleuren? ›

Het kleurenspectrum is een schaal waarin alle zichtbare kleuren geleidelijk in elkaar overvloeien. De regenboog bevat dus niet alleen rood en oranje, maar ook alles ertussenin. Dat wij zeven 'stroken' licht zien, is gezichtsbedrog. Ons brein knipt de vloeiende schaal op in een beperkt aantal kleuren.

Hoe heet het als je niet weet op welk geslacht je valt? ›

Queer (Q) of Questioning (Q)

Mensen die deze term gebruiken staan voor een open, brede identiteit en seksualiteit, en willen zichzelf niet in een hokje plaatsen qua geslacht en/of seksuele voorkeur. De Q staat voor sommigen ook voor Questioning: iemand die nog niet weet op welk geslacht of gender hij/zij/hen valt.

Wat betekend de Blauwe Vlag? ›

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn.

Wat betekent de blauw witte vlag? ›

Zo wordt ze geëerd met een speciale bidtocht en… er hangen speciaal voor haar door heel de stad vlaggen. Jawel, de blauw-witte vlag is voor de heilige maagd Maria.

Wat betekent een wit Blauwe Vlag? ›

De wit-blauw-witte vlag is een symbolische vlag gebruikt bij de anti-oorlogsprotesten in Rusland in 2022.

Waar staat rood voor in de regenboogvlag? ›

De acht banen van de oorspronkelijke regenboogvlag van Gilbert Baker hadden de volgende symbolische betekenis: Roze: seks. Rood: leven. Oranje: geneeskracht.

Wat betekent een wit blauwe vlag? ›

De wit-blauw-witte vlag is een symbolische vlag gebruikt bij de anti-oorlogsprotesten in Rusland in 2022.

Wat betekent de paarse vlag? ›

De paarse vlag staat dus voor gevaar of vervuild water. Aangeraden wordt om het water te vermijden. Er is een kans dat u maagklachten of diarree krijgt als u wel het water in gaat. Dit kan enkele dagen aanhouden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 5940

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.